Vissen op Zeevis

Tong of Zeetong kun je vanaf eind mei tot najaar vangen onder de Nederlandse kust maar ook tot ver in de riviermonding. Vanaf het strand of de kant kun je Tong vangen, de beste tijd is in het schemer of donker. De tong is een echte rover en kan soms erg dicht onder de kant komen om zich te voeden met garnalen, weekdieren en wormen. Vissen op tong gebeurd meestal met werphengels i.c.m speciale tong onderlijnen en vastlood.

Gekende Tongstekken zijn o.a te vinden in de Europoort en Maasvlakte, de Papagaaiebek , Amazonehaven , Waterweg en de Oude Maas zijn een goede stekkeuze waarbij je kans maakt om tong te vangen mits je het juist aas en materiaal gebruikt.

[dhvc_woo_products heading_color="#47a3da" heading_font_size="20px" query_options="" query_type="1" posts_per_page="8" post_per_row="4" show="" orderby="rand" order="ASC" hide_free="" show_hidden="" style_options="" display="carousel" show_carousel_pagination="" carousel_arrow_background="#cfcdcd" carousel_arrow_hover_background="#47a3da" carousel_arrow_color="#ffffff" carousel_arrow_hover_color="#ffffff" carousel_arrow_size="24px" carousel_arrow_front_size="12px" carousel_arrow_border_radius="3px" carousel_pagination_background="#869791" carousel_pagination_active_background="#47a3da" carousel_pagination_size="12px" item_border_style="solid" item_border_color="#e1e1e1" item_border_width="1px" row_separator_color="#e1e1e1" row_separator_height="20px" row_separator_border_style="solid" hide_thumbnail="" hover_thumbnail="" thumbnail_background_color="#ffffff" thumbnail_border_style="solid" thumbnail_border_color="#e1e1e1" thumbnail_border_width="0px" thumbnail_border_radius="0px" thumbnail_padding="0" thumbnail_margin="0" hide_title="" title_align="center" title_color="#47a3da" title_hover_color="#98d2f7" title_font_size="14px" title_padding="0" title_margin="0" show_excerpt="" excerpt_length="15" excerpt_align="center" excerpt_color="#333333" excerpt_font_size="12px" excerpt_padding="0" excerpt_margin="0" hide_price="" price_color="#47a3da" no_discount_price_color="#333333" price_font_size="14px" no_discount_price_font_size="12px" price_padding="0" price_margin="0" hide_addtocart="" addtocart_padding="0" addtocart_margin="0" add_cart_price_style="2column" show_rating="" show_sale_flash="" show_quickview="" id="dhvc_woo_7e3cfa8e05" heading="" products="" exclude_products="" category="196" exclude_category="" brand="" exclude_brand="" tag="" exclude_tag="" attribute="" thumbnail_width="" thumbnail_height="" el_class=""]

" Hoe vis je op Zeebaars?"

Over de Zeebaars

hoe vis je op zeebaars De zeebaars komt vrij algemeen voor rond onze kust , vanaf mei tot ver in het najaar treffen we de zeebaars aan. De volwassen vissen zitten gemiddeld rond de 50 cm maar ze kunnen doorgroeien tot meer dan een meter. De jonge zeebaarzen trekken vaak de riviermonding in waar ze zich prima thuis voelen in het brakke water. De zeebaars is een echte rover , in scholen jagen ze achter de aasvis aan wat vaak ook vanaf de kant goed is waar te nemen. Zie je meeuwen duiken en kleine visspringen dan is de kans groot dat daar ook zeebaars aanwezig is.

Zeebaars stekken

Binnen het Europoort gebied zijn met name de havens en de Maasvlakte gekende zeebaarsstekken. Hoewel de zeebaarzen tegenwoordig niet helemaal meer lijken weg te trekken is de periode vanaf eind mei de tijd waarin je gericht op zeebaars kunt vissen. Over het algemeen zijn de periode 2 uur voor en twee uur na nieuw tij de beste periode, zeebaars jaagt graag in de stroming .

Welk Aas

Zeebaars is zowel te vangen met natuurlijk als met kunstaas, het is vaak aan de sportvisser zelf waar de voorkeur naar uit gaat. Vis je met natuurlijk aas dan zijn pieren of steurgarnalen gevist onder een dobber een mooie manier om de zeebaars te bevissen. Kunstaas is alle soorten en maten zijn te gebruiken, toch zijn er een aantal kunstaasjes die er uitspringen.
  • Pluggen, zowel dieplopende, suspenderende als ook de zogenaamde poppers ( oppervlakte pluggen)
  • Shads, Culprit shads en de Fiiish black minnows zijn top , eigenlijk alles wat een aasvis of garnaal imiteert. Natuurlijke kleuren hebben een lichte voorkeur

Materiaal

Vis je met kunstaas dan is een lange spinhengel met een werpgewicht tussen de 20 en 50 gram voldoende. Wil je zwaarder kunstaas gaan inzetten dan pas je hier je hengel op aan, let altijd op het max werpgewicht van je hengel. Pas de molen ook aan de hengel en let hierbij ook op of je molen zoutwater bestendig is, we vissen immers aan de kust. Vis je met natuurlijk aas dan zou ik een iets langere hengel nemen van rond de 3.60 of 3,90 om je aas sturing te kunnen geven. Je hebt in de havens en op de pieren vaak te maken met stenen glooiingen, extra hengellengte komt dan goed van pas.

Tips

  • Het is tot 1 juli niet toegestaan zeebaars in je bezit te hebben, Catch & Release only!
  • Vanaf 1 juli mag je 1 zeebaars in bezit hebben die voldoet aan de minimum maat. ( Dus niet fileren aan de waterkant)
Meer over hoe vis je op zeebaars

Uitrusting voor Tong?

Hoe vis je op Tong

Over de Tong

Zeetong

De Tong komt vrij algemeen voor langs de Nederlandse kust en is een nachtelijke jager, maar laat zich met name in het Europoort gebied ook prima overdag vangen. De paaitijd voor Tong loopt van mei tot juni met name in de zomermaanden kun je vanaf het strand op Tong vissen. De maximale lengte van Tong ligt rond de 70cm, het Nederlands record staat echter op 56,5 cm. De Tong leeft op modderige en zanderige bodem waar hij zich voed met kleine weekdieren, wormen en kreeftachtigen. De Tong houd van zout maar is ook niet vies van brakwater.

Stekken voor Tong

Tong is niet vies van brak water, je kun tot ver in de Rotterdamse havens Tong verwachten. Maar ook vanaf de stranden kun je op tong vissen. Gekende Tong stekken zijn: de Nieuwe Waterweg, Papegaaienbek, Amazonehaven, Oude Maas ect.

Materiaal

Een gewone strandhengel en molen voldoen voor het vissen op Tong, wil je verre worpen maken stem hier dan je materiaal op af. Een goed gevulde molenspoel is hierbij van belang maar ook de keuze van je lijn is van invloed op de werpafstand. Denk hierbij ook zeker aan gevlochten lijn. Gevlochten lijn van een degelijke kwaliteit is veel sterker dan nylon.
Je kunt dus dunner vissen = verder werpen en de aanbeten worden beter geregistreerd omdat gevlochten lijn nagenoeg geen rek heeft. Houd er wel rekening mee dat de vis wel meer weerstand voelt zodra deze je aas van de bodem wilt pakken.
Voor het vissen op Tong zijn er diverse onderlijn systemen die jezelf kunt maken, hiervoor zijn er diverse onderlijn materialen verkrijgbaar. Ook zijn er kant en klare onderlijnen te koop speciaal ontwikkeld voor het vissen op Tong.

Welke Haken?

Voor het vissen op Tong komen de volgende haaksoorten en maten in aanmerking:
Gamakatsu F314 maat 4, 6 en 8,
Gamaktsu 5013F maat 4 en 6
Kamazan B940 maat 4 en 6

Welk Aas is het beste voor Tong?

Pieren en zagers werkt over het algemeen gewoon goed voor het vangen van tong. Al jaren verkopen wij speciaal geweekte 'rode' kweekzagers. Deze zagers zijn sterk van structuur, zijn lang goed te houden en niet geheel onbelangrijk, de vis is er gek op!

Tips van Rico

  • Gebruik verzwaarde onderlijnen. Ik bedoel hiermee een paternoster voorzien van drie stalen afhouders met aan elke afhouder een loodje van ongeveer 7 a 10 gram. Een tong is een echte bodemvis. Met deze onderlijn montage weet je altijd zeker dat je aas strak op de bodem word aangeboden.
  • Gooi eens wat vaker uptide (tegen de stroom in). Door uptide te gooien drukt de stroming je hoofdlijn nog beter tegen de bodem. Je aaspresentatie is dan veel beter.
  • Soms komt het voor dat je veel aanbeten krijgt maar niets vangt. Gebeurt dat de volgende keer weer, geef dan wat extra lijn van je spoel zodra je een aanbeet hebt gekregen. Let op! niet te veel anders loopt je lijn vast tussen de stenen.