Het Oostvoornse meer

Het Oostvoornse meer

Het Oostvoornse Meer

Het Oostvoornse Meer is in 1966 ontstaan door afdamming van het Brielse Gat. Eerder, in 1952, was de Brielse Maasdam al aangelegd. Met zijn 320 hectare en 64 miljoen kubieke meter water vormt het Oostvoornse Meer een groene buffer tussen haven en omgeving. Het meer is populair bij surfers, zwemmers, wandelaars maar natuurlijk ook bij sportvissers. De afgelopen jaren werd het Oostvoornse Meer steeds zoeter en troebeler. Het mooie meer begon op een onderwaterwoestijn te lijken. Dit ging niet alleen ten kosten van de vangsten, maar ook de natuur eromheen reageerde daarop.

Sinds juni 2008 wordt er helder zout water uit het Beerkanaal in het Oostvoornse Meer gepompt. Net zolang tot het zoutgehalte voldoende is en de natuur weer ‘tot bloei’ komt. Het water wordt op minimaal vijftien meter diepte in het meer over een 800 meter lange leiding gezogen en in het meer gemengd met het brakke water. Overtollig water wordt uit het Oostvoornse Meer in het Beerkanaal teruggepompt. Tijdens dit project is meteen ook gewerkt aan het waterpeil, dat in de winter ongeveer 40 centimeter hoger wordt dan voorheen. Een hoger waterpeil zorgt voor een meer natuurlijke dynamiek voor planten en dieren.

Elk jaar, sinds 1984, zet Sportvisserij Zuidwest Nederland forel uit in het Oostvoornse. Diverse sponsoren maken dit mogelijk. Er word vooral regenboogforel, maar ook beekforel en beekridder uitgezet. Naast forel zit er ‘tar’bot, paling, grondel en haring in het meer. De twee laatst genoemde vissoorten staan regelmatig op het menu van de forel.

Op het Oostvoornse Meer zijn er twee manieren om forel te vangen; met de vlieghengel of de spinhengel. Beide zijn toegestaan, mits je in het bezit bent van de Vispas. Let wel op, op het meer geldt de ‘catch and release’ regel. Ook het vissen met een dreg is verboden, dus de dreggen van lepels en/of pilkers moeten even worden omgezet naar een enkeltandige haak. Je kan het beste de Gamakatsu LS-3423F gebruiken, deze serie haken zijn speciaal gemaakt voor achter het kunstaas. Kunstaas dat het goed doet op het meer zijn kleine Toby lepels en kleine strippers van Hansen, maar de echte killers zijn de nieuwe pilkers van Daiwa, de Daiwa Prisoner II.

SAMSUNG CSC         SAMSUNG CSC

 

Deel dit bericht