Karpervissen met de vaste hengel

Karpervissen met de vaste hengel

Karpervissen met de vaste hengel

De meeste mensen kennen mij als een ‘wedstrijd’-visser die zich meestal bezighoudt met strandvissen.
Ja, misschien ben ik dat ook wel. Maar zoals de meeste vissers, ben ook ik begonnen met een bamboehengel na schooltijd langs de waterkant met een droge boterham in mijn broekzak. Tijdens het vissen werd ik regelmatig afgeleid door ‘monster vissen’. Vissen die later niets anders dan gewone karpers bleken te zijn en gewoon in elke sloot, vijver of kanaal voorkomen. Na een poosje vond ik het wel tijd om het allemaal wat spannender te maken. Geen bamboehengel op de voorn, maar een serieuze hengel voor het echte werk.
Zo kreeg ik van mijn vader mijn eerste echte werphengel met een molen en wat was ik trots! Een echte hengel, een hengel waarmee ik die ‘monster vissen’ kon vangen.
Al snel veranderde de droge boterham in mijn zak in een vers halfje wit van de bakker. Dagenlang was ik toen al te vinden langs de waterkant.

Maar goed, de laatste 10 jaar ben ik me steeds meer gaan verdiepen in verschillende visserijen. Niet alleen in de winkel en in magazines, maar ook steeds meer in de praktijk.
Waarom? Simpel, ik vind gewoon alles leuk wat met vissen te maken heeft. Strandvissen, zeebaarsvissen, feederen, dropshotten, vliegvissen, karpervissen, jerken, snoekbaarzen, vaste stok vissen en ga zo nog maar even door. Maar dat laatste, het vaste stok vissen, is een manier van vissen die de laatste jaren enorme ontwikkelingen heeft begaan. Ik bedoel hiermee dan het vaste stok vissen op de karper. Een visserij die me eigenlijk nooit bezig heeft gehouden, totdat ‘Fish ‘o’ mania’ voor het eerst op de Nederlandse televisie verscheen. ‘Wat gaaf!’ was mijn directe reactie toen ik voor het eerst iemand live bezig zag zijn. Heftige drillen waarbij het elastiek de top uitknalde en aanbeten waarbij je alleen nog je elastiek je top uit hoorde razen. Ja, dat wil ook wel eens proberen. Zo ga ik een paar keer per jaar feederen met vismaat Leen Mooldijk. En tijdens het vissen wordt er natuurlijk ook gepraat over vissen. Het vaste stok vissen op de karper werd al snel het onderwerp van onze visdag. Leen stelde uiteindelijk voor om een keer mee te gaan vissen op een karpervijver met de vaste stok. ‘Ik heb hengels zat, je hoeft alleen je viskist mee te nemen’. Tja, dat hoef je me natuurlijk geen tweede keer te vragen. Zo zijn we vorig jaar september naar het oosten gereden naar visvijver ‘t Mun te Appeltern. Na wat theoretische uitleg voorafgaand aan deze visdag en wat feedback uit een paar magazines, gewoon lekker op m’n viskist gaan zitten vissen. Nouja, lekker vissen? Werken! Man, wat een sport. Na een paar handen lunchmeat en pellets te hebben gecupt, kookte het water van de vis. Het duurde ook niet lang voor de eerste karper zich verslikte in een stukje lunchmeat waar nu net mijn haakje in verstopt zat. Al snel volgde daarop meerdere aanbeten die ik grotendeels heb weten te verzilveren. Het was die dag natuurlijk een beetje uitproberen en aftasten, maar het was een heerlijke en alweer een leuke, leerzame dag.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik bij het vissen in een visvijver zo mijn twijfels had, maar dit is toch wel heel leuk. Sterker nog, ik heb er wéér een verslaving bij.

Zo ben ik afgelopen dinsdag ( 2 september ) samen met Leen Mooldijk en Huib Bergman opnieuw naar ‘t Mun geweest. Huib en leen, ‘wedstrijd’-vissers in hart en nieren, daar kan ik wat van leren. Eenmaal aangekomen heb ik meteen m’n stekkie tussen de twee mannen ingenomen. Ik wil tenslotte wel zien hoe Huib en Leen dat gaan aanpakken. Voordat ik het wist schepte Huib z’n 2de vis al, terwijl ik  het gevoel had nog niet eens begonnen te zijn. Geen paniek, die vissen komen wel moet ik maar denken. En ja, het duurde even maar eenmaal erop en het was werken geblazen. Voordat ik het wist had ik er al acht kunnen scheppen en de middag moest nog beginnen, dat beloofd wat. En Leen, je hoort hem niet, maar stiekem zat hij ze strak onder het kantje één voor één weg te tikken. En het waren niet de minste, vissen van 4 tot 6 kilo op de vaste stok bleken heel gewoon te zijn.
Opvallend want bij Huib en mij waren de vissen duidelijk kleiner. Geheim voertje of een ander aasje misschien? Wie zal het zeggen? Hij in ieder geval niet. Zelf viste ik voornamelijk met lunchmeat (worst in blik) mais en pellets. Één ding is me wel duidelijk geworden, ook binnen deze visserij zijn er veel mogelijkheden. Aas(-presentatie), voeren, lijndiktes, haakmaat, op de bodem, boven de bodem ,genoeg om over na te denken dus.
We hebben met z’n drieën een flink aantal karpers kunnen vangen en met het weer hadden we ook geen klagen. Een heerlijk dagje dus!

Tot snel,

Rico ‘t Mannetje

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Tekst en foto’s, Rico ‘t Mannetje

Deel dit bericht