Zeebaars vissen in het donker met de dobber

Zeebaars vissen in het donker met de dobber

Zeebaars vissen in het donker met de dobber

Het is oktober. De dagen worden korter, de avonden langer en de eerste bladeren van de bomen kan ik net als ieder jaar weer uit mijn tuin vegen. Maar het maakt mij niet uit. Want? De mooiste vismaand van het jaar is weer ingetreden. De snoeken en karpers beginnen zich weer langzaam vol te eten voor de winter, de gulletjes zijn weer terug van weggeweest en dan hebben we het nog niet eens over de zeebaarzen. De zeebaarzen zijn nu groter, dikker en sterker dan afgelopen jaar. Dat betekent feest. Dikke aanbeten, heftige drillen gepaard met een hartslag van 300, ik voel me goed!

De wintervis zoals wijting, steenbolk en kleine gulletjes, komen als het hoogwater en donker wordt dicht onder de kant (denk hierbij op sommige plekken slechts aan enkele meters). Dit is volgens ons ook de reden dat je in de maand oktober gewoon goed en dikke zeebaarzen kan vangen. In deze tijd trek ik er dan ook samen op uit met vismaat Max Stoel. Met een zeebaarshengel van 3.30m tot 3.60m, voorzien van een molen in de 4 of 5000 serie met daarop een 0.14mm gevlochten lijntje, pondje zagers en wat onderlijn materiaal jagen wij achter de vis aan. De visserij zelf is eigenlijk simpel te noemen. Vergelijk het met een dobber vissen op karper, alleen wat zwaarder en met ander aas (onze onderlijn montage staat hieronder afgebeeld).

Zeebaars-dobber-montage-570x403

Voorbeeld: Zeebaars onderlijn voor het vissen met een dobber.

hoe vang je zeebaars

Alles wat je nodig hebt!

 

We vissen relatief dicht onder kant, 10 meter of verder is vaak een zeldzaamheid. De vis ligt eigenlijk voor je voeten. Je hebt het tijdens het kunstaas vissen op zeebaars waarschijnlijk ook vaak genoeg meegemaakt, je draait je plug snel en enthousiast binnen en net op het moment dat je hem uit het water wilt trekken, bam! Een snoeiharde aanbeet van een zeebaars die je plug niet kon weerstaan. Ook deze maand is het al leuk vertoeven geweest langs de waterkant. Er zit momenteel genoeg zeebaars in het Europoort gebied, afhankelijk van de stek, het tij en het weer natuurlijk. Dat maakt het vissen zo leuk, je weet nooit wat je kan verwachten. Maar soms, als het een klein beetje mee zit, dan kun je dit soort prachtige vissen op de kant krijgen.

zeebaars.2341-570x403

Rico met een mooie zeebaars.

Het vissen in het donker is gewoon heerlijk te noemen. Overdag heb je vaak nog een matige tot krachtige wind, maar tegen de avond valt de wind vaak weg en kan je dus optimaal profiteren van de stroming. Het dobbertje gaat met een flinke zager een meter of 6, 7 achter de stenen, de beugel gaat open, wijsvinger op de spoel en de stroming doet de rest. Eitje!

SAMSUNG CSC

Max met een mooie zeebaars gevangen het vissen met de dobber

Genoeg inspiratie zou ik zo zeggen. Tijd om lekker aan de slag te gaan en we horen de verhalen graag!

Tot snel in de winkel of langs de waterkant.

Rico & Max

Deel dit bericht