Hoe vis je op Tong?

Uitrusting voor Tong?

Hoe vis je op Tong

Over de Tong

Zeetong

De Tong komt vrij algemeen voor langs de Nederlandse kust en is een nachtelijke jager, maar laat zich met name in het Europoort gebied ook prima overdag vangen. De paaitijd voor Tong loopt van mei tot juni met name in de zomermaanden kun je vanaf het strand op Tong vissen. De maximale lengte van Tong ligt rond de 70cm, het Nederlands record staat echter op 56,5 cm. De Tong leeft op modderige en zanderige bodem waar hij zich voed met kleine weekdieren, wormen en kreeftachtigen. De Tong houd van zout maar is ook niet vies van brakwater.

Stekken voor Tong

Tong is niet vies van brak water, je kun tot ver in de Rotterdamse havens Tong verwachten. Maar ook vanaf de stranden kun je op tong vissen. Gekende Tong stekken zijn: de Nieuwe Waterweg, Papegaaienbek, Amazonehaven, Oude Maas ect.

Materiaal

Een gewone strandhengel en molen voldoen voor het vissen op Tong, wil je verre worpen maken stem hier dan je materiaal op af. Een goed gevulde molenspoel is hierbij van belang maar ook de keuze van je lijn is van invloed op de werpafstand. Denk hierbij ook zeker aan gevlochten lijn. Gevlochten lijn van een degelijke kwaliteit is veel sterker dan nylon.
Je kunt dus dunner vissen = verder werpen en de aanbeten worden beter geregistreerd omdat gevlochten lijn nagenoeg geen rek heeft. Houd er wel rekening mee dat de vis wel meer weerstand voelt zodra deze je aas van de bodem wilt pakken.
Voor het vissen op Tong zijn er diverse onderlijn systemen die jezelf kunt maken, hiervoor zijn er diverse onderlijn materialen verkrijgbaar. Ook zijn er kant en klare onderlijnen te koop speciaal ontwikkeld voor het vissen op Tong.

Welke Haken?

Voor het vissen op Tong komen de volgende haaksoorten en maten in aanmerking:
Gamakatsu F314 maat 4, 6 en 8,
Gamaktsu 5013F maat 4 en 6
Kamazan B940 maat 4 en 6

Welk Aas is het beste voor Tong?

Pieren en zagers werkt over het algemeen gewoon goed voor het vangen van tong. Al jaren verkopen wij speciaal geweekte ‘rode’ kweekzagers. Deze zagers zijn sterk van structuur, zijn lang goed te houden en niet geheel onbelangrijk, de vis is er gek op!

Tips van Rico

  • Gebruik verzwaarde onderlijnen. Ik bedoel hiermee een paternoster voorzien van drie stalen afhouders met aan elke afhouder een loodje van ongeveer 7 a 10 gram. Een tong is een echte bodemvis. Met deze onderlijn montage weet je altijd zeker dat je aas strak op de bodem word aangeboden.
  • Gooi eens wat vaker uptide (tegen de stroom in). Door uptide te gooien drukt de stroming je hoofdlijn nog beter tegen de bodem. Je aaspresentatie is dan veel beter.
  • Soms komt het voor dat je veel aanbeten krijgt maar niets vangt. Gebeurt dat de volgende keer weer, geef dan wat extra lijn van je spoel zodra je een aanbeet hebt gekregen. Let op! niet te veel anders loopt je lijn vast tussen de stenen.