Hoe vis je op Zeebaars?

” Hoe vis je op Zeebaars?”

Over de Zeebaars

hoe vis je op zeebaars

De zeebaars komt vrij algemeen voor rond onze kust , vanaf mei tot ver in het najaar treffen we de zeebaars aan. De volwassen vissen zitten gemiddeld rond de 50 cm maar ze kunnen doorgroeien tot meer dan een meter. De jonge zeebaarzen trekken vaak de riviermonding in waar ze zich prima thuis voelen in het brakke water.

De zeebaars is een echte rover , in scholen jagen ze achter de aasvis aan wat vaak ook vanaf de kant goed is waar te nemen. Zie je meeuwen duiken en kleine visspringen dan is de kans groot dat daar ook zeebaars aanwezig is.

Zeebaars stekken

Binnen het Europoort gebied zijn met name de havens en de Maasvlakte gekende zeebaarsstekken. Hoewel de zeebaarzen tegenwoordig niet helemaal meer lijken weg te trekken is de periode vanaf eind mei de tijd waarin je gericht op zeebaars kunt vissen.

Over het algemeen zijn de periode 2 uur voor en twee uur na nieuw tij de beste periode, zeebaars jaagt graag in de stroming .

Welk Aas

Zeebaars is zowel te vangen met natuurlijk als met kunstaas, het is vaak aan de sportvisser zelf waar de voorkeur naar uit gaat.

Vis je met natuurlijk aas dan zijn pieren of steurgarnalen gevist onder een dobber een mooie manier om de zeebaars te bevissen.

Kunstaas is alle soorten en maten zijn te gebruiken, toch zijn er een aantal kunstaasjes die er uitspringen.

  • Pluggen, zowel dieplopende, suspenderende als ook de zogenaamde poppers ( oppervlakte pluggen)
  • Shads, Culprit shads en de Fiiish black minnows zijn top , eigenlijk alles wat een aasvis of garnaal imiteert. Natuurlijke kleuren hebben een lichte voorkeur

Materiaal

Vis je met kunstaas dan is een lange spinhengel met een werpgewicht tussen de 20 en 50 gram voldoende. Wil je zwaarder kunstaas gaan inzetten dan pas je hier je hengel op aan, let altijd op het max werpgewicht van je hengel. Pas de molen ook aan de hengel en let hierbij ook op of je molen zoutwater bestendig is, we vissen immers aan de kust.

Vis je met natuurlijk aas dan zou ik een iets langere hengel nemen van rond de 3.60 of 3,90 om je aas sturing te kunnen geven. Je hebt in de havens en op de pieren vaak te maken met stenen glooiingen, extra hengellengte komt dan goed van pas.

Tips

  • Het is tot 1 juli niet toegestaan zeebaars in je bezit te hebben, Catch & Release only!
  • Vanaf 1 juli mag je 1 zeebaars in bezit hebben die voldoet aan de minimum maat. ( Dus niet fileren aan de waterkant)

Meer over hoe vis je op zeebaars