Vissen op het Oostvoornse Meer

Introductie vissen op het Oostvoornse Meer

Vissen op het Oostvoornse MeerDe gesloten tijd voor het roofvisseizoen van 2022 staat voor de deur. Toch zijn er mogelijkheden om met de spinhengel op pad te gaan in het gesloten seizoen. U kunt namelijk op het Oostvoornse Meer prima terecht in de gesloten tijd met kunstaas! Lees hier alles wat u moet weten als u met de spinhengel op forel wilt vissen op het Oostvoornse Meer.

Het Oostvoornse Meer is al jaren een bekend water voor zowel de duiksport als de hengelsport. Het meer is in 1966 ontstaan. Er wordt al meer dan 30 jaar forel uitgezet en is ondertussen uitgebloeid tot een paradijs voor forelvissers en duikers. Vroeger werd dit water vooral bevist door vliegvissers maar door de jaren heen zijn er ook steeds meer spinvissers bijgekomen.

Vissoorten

Ondanks dat het meer afgesloten is en bestaat uit brakwater, kunt u toch een mooie variatie aan vissoorten tegenkomen op het Oostvoornse Meer. Het meer staat vooral bekend om de verschillende soorten forel. De forelsoorten die u hier kan vangen zijn: Regenboogforel, bruine forel, bronforel en meerforel.

In het meer zijn ook verschillende platvissen te vinden. Er zitten tarbotten, schollen en natuurlijk ook de grote botten waar dit water samen met de forel bekend om staat.

Naast de forel en platvis zwemt er ook haring, paling en grondel. Ook zijn er op 10 april 2014 1500 kleine zalmen uitgezet en wordt er af en toe een zeebaars gevangen.

Uitzet Oostvoornse meer

Jaarlijks worden er in twee maanden nieuwe forellen uitgezet. Dit gebeurt meestal in maart en november. Bruine forel en regenboogforel worden standaard uitgezet, maar ook meerforel, bronforel en zalm zijn in het verleden uitgezet. Door het diverse visbestand kunt u op het Oostvoornse Meer altijd een leuke visdag beleven.

Regels & Visserijen 

Op het Oostvoornse Meer geldt ten alle tijden de regel Catch & Release! Behandel alle vissen met respect en zorg er altijd voor dat de gevangen vis weer onbeschadigd in het water wordt teruggezet.

Op het Oostvoornse meer is het verboden om met natuurlijk aas te vissen. Ook is het belangrijk om te vermelden dat u alleen met een enkele haak zonder weerhaak mag vissen. Er geldt een gesloten tijd in november en u mag er alleen varen zonder motor. Varen met een kajak of bellyboat zijn leuke alternatieven. Vergeet uiteraard uw Vispas samen met de Visplanner app niet!

Toch zijn er genoeg leuke visserijen die u hier wel mag beoefenen. Hieronder staan verschillende toegestane visserijen.

  • Vissen met kunstaas 
    • Dit is een van de visserijen die u in elk seizoen op het Oostvoornse meer kan beoefenen met uitzondering op de gesloten tijd in november. Voor deze visserij worden vaak lepels en plugjes gebruikt. Hieronder staan een aantal voorbeelden van kunstaassoorten die u hier goed kan inzetten.

Westin Great Heron

Een perfecte lepel voor de lichte spinhengel. De lepel is 5.5 cm en 13 gram. Goed in te zetten vanaf de kant.

Bekijk de Westin Great Heron hier

 

 

 

 

 

Lawson Hugo

De bronafbeelding bekijken

Dit is een klassieke lepel voor de forel op het Oostvoornse Meer. De lepel komt in 12 gram en 16 gram. De Hugo is in te zetten vanaf de kant, kayak en bellyboat.

Bekijk de Lawson Hugo hier

 

 

 

 

Westin Salty/Salty Inline

De bronafbeelding bekijkenDe Westin Salty/Salty Inline zijn beide toppers voor de forel. De Westin Salty is net als bovenstaande lepels een lichte lepel vooral goed in te zetten vanaf de kant. De Salty Inline leent zich naast de visserij vanaf de kant ook perfect voor het vissen vanuit de bellyboat of kayak. Door het inline-systeem is de haak niet direct verbonden met de lepel, waardoor de gehaakte vis niet het gewicht van de lepel kan gebruiken om zich zelf te lossen. De Salty Inline komt in 18 gram en 22 gram. De Salty is 12 gram.

Bekijk De Westin Salty en Salty Inline hier

 

  • Vissen met de Dropshot Montage
    • Vissen met de dropshot montage is een erg leuke manier om forel, maar vooral bot te vangen. Met de dropshot heeft u de mogelijkheid om kleine shads heel subtiel binnen te vissen wat veel vissen kan uitlokken tot aanbeet. Aanraders zijn kleine shadjes met een schoepstaart/V-staart. Als u precies wil weten hoe deze visserij werkt staat hier een uitgebreid artikel over deze visserij.
  • Vissen met de vliegenhengel
    • Dit is een van de manieren die het meest wordt gebruikt om op het Oostvoornse Meer een forel te vangen. Voor de vliegvissers hebben wij ook een ruime keuze aan kunstvliegen, fluorcarbon, leaders etc.

Materiaal 

Een spinhengel met een lengte van ongeveer 2.40, met een werpgewicht van 7-28 gram is een prima hengel voor het vissen op het Oostvoornse Meer vanaf de kant. Wij hebben vele verschillende hengels en molens voor het Oostvoornse Meer op voorraad in de winkel. Zoals eerder vermeld zult u uw dreg moeten vervangen voor een enkele haak. Deze dient wel aangepast te worden, als volgt: De weerhaak moet worden plat geknepen.

Wij raden de volgende haak aan:

De bronafbeelding bekijkenGamakatsu LS-3423F

 

 

 

 

Lijnen

Een uitermate geschikte hoofdlijn van nylon is bijvoorbeeld de Gorilla Surf in 0.22 (7.1 kg) of 0.24 (7.9 kg) Gorilla Surf

Naast de hoofdlijn, is het ook belangrijk om een stuk fluorcarbon als voorslag te gebruiken met een minimale trekkracht van 4 kg. Wij raden de volgende voorslag aan: Berkley Trilene

Avicentra Hengelsport

Wilt u een dagje vissen op het Oostvoornse Meer en mocht u na het lezen van deze tekst nog vragen hebben, dan kunt u altijd langs komen in onze winkel in Oostvoorne. We zitten op 5-10 minuten rijden van het Oostvoornse Meer gevestigd en we hebben hier alle materialen en kennis in huis.

  • Adres:
    • Goudhoekweg 6, Oostvoorne
  • Contactgegevens
    • Telefoonnummer: 0181-482411
    • E-mail adres: info@avicentrahengelsport.nl Hengelsport Avicentra Oostvoorne

Onze Locatie op Google Maps